2020-08-03 19:50:05• hírek • Bede Emőke

Mobil bolt hozta házhoz a szatmári termékeket

Hétfő délután egy talán országos szinten is egyedülálló projekt vette kezdetét Szatmárnémetiben, hiszen a Szatmár Vidékfejlesztéséért Egyesület jóvoltából, a helyi termelőkkel együttműködve elindult a Szatmári Termékek karavánja. A már messziről felismerhető logóval ellátott, mobil boltként szolgáló kisteherautó elsőként a 16-os lakónegyedben, a Csend parkban parkolt le, hogy a friss zöldségeket és az ízletes mézet még közelebb hozza a lakossághoz.

A formabontó kezdeményezés nyitónapján természetesen jelen volt Magyar Lóránd, a projekt ötletgazdája, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Kereskényi Gábor polgármester, valamint Vincze Loránt EP-képviselő is.


„Amikor májusban elindítottuk ezt a projektet, megígértük, hogy népszerűsíteni fogjuk a termékeinket. Mostanra már húsz Szatmár megyei termelő is megkapta a Szatmári Termék védjegyet, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy elindítsuk ezt a karavánt is, melynek során a termékekkel a lakónegyedekben is bemutatkozunk. Én úgy gondolom, hogy a Szatmári Termék védjegy garancia a minőségre, és arra, hogy a vásárlók valóban helyi, nem pedig viszonteladóktól származó termékeket vihetnek haza” – fejtette ki a projekt ötletgazdája, aki arról is biztosította hallgatóságát, hogy ezentúl rendszeresen lehet majd találkozni a mobil bolttal.



Magyar Lóránd képviselő után Pataki Csaba vette át a szót. A Szatmár Megyei Tanács elnöke beszédében gratulált a kezdeményezésért, és egyetértését fejezte ki azzal a gondolattal, hogy napjainkban kiemelten fontos megerősíteni és piachoz juttatni a helyi termelőket, mi több, érdemes volna kiterjeszteni a projektet a megye teljes területére is. Kiemelte továbbá, hogy jó döntés volt a szervezők részéről, hogy délutánra időzítették a mobil piac nyitvatartását, hiszen így azok is beszerezhetik a friss termékeket, akik ezt napközben a munkájuk miatt nem tehetnék meg.


A megyei tanács elnöke után Kereskényi Gábor polgármester is üdvözölte a városban ezt az egyedülálló kezdeményezést. „Nagyon fontos számunkra, hogy a polgármesteri hivatal is támogassa a Szatmári Termék védjegyet. Ám nem csak az a lényeges, hogy legyenek termelők, hanem az is, hogy hol és milyen körülmények között árulhatják portékáikat. Ezért is újítottuk fel a Nagypiacot és a Kispiacot, így most már európai körülmények között kínálhatják eladásra termékeiket” – fejtette ki a városvezető. Hangsúlyozta azt is, ebben a globalizált világban egyre fontosabbá válik, hogy valóban egészséges, felesleges adalékanyagoktól mentes élelmiszer kerüljön az asztalra. Ebben nagy segítséget nyújthat Szatmárnémeti lakosságának a karaván, mely szinte házhoz hozza a helyi termelők legfrissebb termékeit.



Végül, de nem utolsósorban Vincze Loránt európai parlamenti képviselő is szólt az érdeklődőkhöz és a sajtó képviselőihez. Vincze kifejtette, hogy most, a világjárvány idején különösen felértékelődtek a helyi termelők portékái, hiszen így a lakosságnak nem kell messzi boltokat felkeresnie, ha friss zöldségeket, gyümölcsöket tenne az asztalra. Európa szerte egyre nagyobb siker övezi a hasonló kezdeményezéseket, és igazán örvendetes, hogy Szatmárnémetiben is útjára indulhatott egy ilyen projekt.


Aki a karaván első napján nem találkozott a Csend-parkban állomásozó mobil bolttal, felkeresheti azt augusztus 8-ig, minden nap 16 és 19 óra között, következő héten azonban a karaván tovább áll, a következő állomása pedig a 17-es lakónegyedben található UFO-park lesz. 



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: